Företagsbesök hos Fredrik på Westerlins Mekaniska
 
Solen lyste på oss, södrarotarianer, alla var glada att träffas och Fredrik Bargstädt gjorde en strålande odyssé över företaget vid måndagsmötet den 31 maj.
Fredrik, som driver företaget tillsammans med sin bror, berättade företagets historia på sitt charmiga sätt. Det bildades av hans morfar. En entreprenör som med stor kreativitet ändrade företagets inriktning efter marknadens behov. Vid ingången stod den första blandarmaskinen, tillverkad av SSA i Kulladal, en succé fram till första världskriget. Ett cirkussällskap slog sig ner i närheten och behövde hjälp med diverse som ”morfar” var snabb att tillgodose. Av detta kom nya idéer, en del som vi alla haft glädje av som berg- och dalbanorna på Tivoli och Bakken, ”krockbilarna” på nöjesetablissemang. 
I utvecklingen av blandarmaskiner kom en rolig passus om mandelmasseblandning.
Morfar dog ganska ung och sönerna, i 20-årsåldern, tog över. Från drivremmar övergick man till mer lätthanterlig eldrift. Fredriks pappa, sjöingenjör, deltog på fritiden med framför allt utvecklingen på det elektriska området. En av morbröderna reste ut i världen och sålde in företagets produkter till kunder man har än idag. I många internationella hamnar kan vi läsa Westerlins på färgblandare och det är företagets egna anställda som sköter servicen jorden runt.
- Med utgångspunkt från våra grundidéer tillgodoser vi kundernas specialbehov, berättade Fredrik och beklagade att man i Sverige valt bort verkstadsutbildning och det därför är svårt att hitta utbildade montörer, svarvare, elektriker …
Mycket mycket mer kunskap fick vi om färgblandning t ex och en intressant rundvandring i fabriken innan vi avslutade med Marias goda smörgåsar och allmänt småprat ute i solen.
Tack Fredrik och Maria för ett intressant och givande kvällsmöte!
Minnesnoteringar av Kaeth Gardestedt
Ni som vill kolla på maskinerna gör det här: https://westerlins.com/company/