Ingmar Tykesson berättade om viltolyckor

Det sker tiotusentals viltolyckor i Sverige varje år och flest olyckor sker på hösten och vintern. Nationella Viltolycksrådet vill nu uppmärksamma alla trafikanter på den ökade risken att möta vilt i trafiken.
 
 
Sedan oktober 2011 finns Nationella Viltolycksrådets app ”Viltolycka” att hämta gratis till iPhone och Android. Syftet med appen är att upplysa trafikanterna om viltfaran som finns på våra vägar, även på sträckor där det finns viltstängsel, samt vara ett hjälpmedel när olyckan är framme.
 
 
Ta varningsmärken för vilt på allvar. Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning. Detta gäller om du råkat ut för eller upptäcker en viltolycka.
 
Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett. Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann. Du måste göra en anmälan, ställa ut triangel och markera olycksplatsen även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen.
Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt.
 
Det finns massor med information i ämnet på hemsidan: viltolycka.se, hälsar Per Ljungvall.