Ingela Morfeldt informerade om matavfallskampanjen Tack för maten.
 

Ingela Morfelt från VA SYD: – Tack för maten!

 
Dagens föredragshållare Ingela Morfeldt informerade om matavfallskampanjen Tack för maten som blivit internationellt uppmärksammad och dessutom prisbelönt. Intresse har visats från både Japan och England men även Lettland.
 
Malmö har cirka 335 000 invånare med 175 olika språk. Alla dessa skulle informeras. Att endast träffa fastighetsägare skulle för Ingela ta 33 år. Det gick naturligtvis inte. Hon delade upp Malmö i områden och gjorde informationen på så sätt. Ambitionen att nå ut med budskapet var år 2012 ganska låg men 2015 var man uppe i 40% och 2019 ligger den på 70%.
 
Vi kastar mat i genomsnitt per familj för ett värde av 3–6 tusen kronor per år. Hushållen står för det mesta. Men hur ska man få ut information till de som bor t.ex. på Rosengård? Många av dessa invånare har i sina dar haft annat att tänka på än matavfall! Hon fick tag på en tolk som kunde 17 olika språk. Informationen gjordes via brev, budskap på den bruna påsen, reklam på bussar, tävlingar i skolorna, medverkan i Malmöfestivalen. Man gjorde även ett spel för barnen – Miljöboven – en form av kortlek.
 
Kampanjen har gått i VA SYD:s regi. Som Ni alla vet är företaget kommunägt tillsammans med 13 andra kommuner.
Men vad får vi lägga i de bruna påsarna? Jo, kött och köttrester, ost och pålägg, frukt och grönsaksrester, kaffesump, kaffefilter och teblad, fisk och skaldjur, bröd kakor, godis, pasta, ris och potatisskal. Hushållspapper och äggskal. Av detta gör man sedan biogas och gödning. Detta skrev Sonny Olsson.
Sponsors